Home » , » Dana Kavurmalı Güllaç

Dana Kavurmalı Güllaç

Written By Deniz on 24 Haziran 2016 Cuma | 20:10:00



Okuyunca kulağa biraz garip geliyor farkındayım ama tadı gerçekten çok güzel :)





Epeyce uzun bir aradan sonra biraz farklı bir tarif yapmak istedim. 

Böyle bir yemek var mıdır varsa adı nedir inanın bilmiyorum :) Tamamen kendi denemem sonucu çıktı ortaya çokta güzel oldu ne yalan söyleyeyim :)





Malzemeler:


  • 1/2 kilo dana kuşbaşı
  • 1 adet büyük soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • Güllaç
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Tuz 
  • Karabiber

Pişirme Süresi: 180° de 30 dk



Tabi ki de önceliğim eti düdüklüde haşlamak oldu. Yalnız haşlarken normalden bir miktar daha fazla su koydum çünkü o suyu güllacı ıslatmak için kullandım.


Etler haşlanınca düdüklüden çıkarıp bir tabağa aldım. Düdüklüdeki suyu da tortuları dibe çöksün diye dinlenmeye bıraktım.






Soğanı ve sarımsakları yukarıdaki gibi incecik kestim ve yaklaşık 1-1buçuk yemek kaşığı sıvıyağ kullanarak soğanlar ölünceye kadar kavurdum.







Soğanlar kavrulunca haşlanan etleri de üzerine ekleyip kavurmaya devam ettim. 1,5 yemek kaşığı kadar tereyağ ekledim. Ben tereyağsız yemek düşünemeyenlerdenim sanırım o yüzden neredeyse her yemeğe biraz da olsa ekliyorum :)






Etlerle soğanlar yukarıdaki gibi bir bütün halinde gözükmeye başlayınca tuz ve karabiberi ekleyip biraz daha karıştırıp ocağın altını kapattım ve işin güllaç kısmına geçtim.






Bir adet güllacı fırın tepsisine koydum ve aynı tatlısını yaparken yaptığımız gibi ıslattım. Tek fark et suyu kullanmak. Bu işleme etlerim bitene kadar devam ettim. 




Islattığım güllacı normal büyüklükteki bir kaseye serdim.





İçerisine etli harcı doldurup yandan sarkan kısımları üzerine kapayıp bohça gibi yaptım.






Hazır olan güllacı yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine ters çevirip çıkardım.






Minik Not: Ben yukarıda yazdığım kadar malzemeyle 5 adet güllaç çıkardım. Sizde yapacağınız zaman sayıyı buradan hesaplayabilirsiniz.





Son olarak her birinin üzerine yumurta sarısı sürdüm ve biraz daha tat katmak için tuz karabiber serptim.

Fırına girmeden önceki görüntüsü İzmir'in boyozu gibi oldu pek hoşuma gitti :)

Ve hazırladığım güllacı önceden ısıttığım 180° fırında 30 dk pişirdim.






Sonuç şahane :)





Artan et suyuyla da yanına pilav yaptım. Bir taşla iki kuş olmuş oldu :)




Dışı çıtır içi yumuşacık et dolu bir yemek istiyorsanız güllacı bir de bu şekilde denemenizi tavsiye ederim :)

Afiyet olsun...





SHARE

About Deniz

0 yorum :

Yorum Gönder